What is Coaching - In Fact?

Gyors áttekintés

A coaching az USA-ból ered. Ott az elmúlt 250 évben átlag 18 évenként van pénzügyi válság. Komoly gyakorlatuk van emiatt Probléma-megoldásban. Mi ennek az Eredménye? – 1)  Pontosan tudják – Hogyan – kezeljék. 2) Rájöttek, egyedül végük lenne. Ott minden vezető fejében ott van: – Jó Coach nélkül, lehúzhatja a rolót. Ha ő maga fejlődik fel az új helyzethez, azzal lesz kizárólag képes a cége is pénzügyi előrelépésre. Jó Coach nélkül viszont minden “marad a régiben”. Pénzügyi válság idején ez egyenlő a cég csődjével. 3) Az USA ezért világhatalom. Magyarország pedig ezért nem az.

– Fontos félreértés – A Coaching nem tanácsadás és nem tréning.
– A Starksil Coaching nem pszichoterápia. Utóbbit a szakirányú eü. szolgálat végez steril, laboratóriumi körülmények között.

Tréning – Mire jó? – Pályakezdőknek v. munka-mentes napok kitöltésére. Az itt szerzett ismeret elméleti és általánosított. Könyvekből, videokból, hanganyagokból van összeollózva. Kis türelemmel bárki által összeszedhető. Nem ad megoldást az Ön napi szintű konkrét problémáira.

Tanácsadás – Mire jó? Aktuális business-trendek, divatos szakmai irányzatok nyomonkövetésére. Személyre szabottabb, mint a tréning. De még mindig elméleti és általánosított. Nem ad megoldást az Ön napi szintű konkrét problémáira.

Coaching – Mire jó? – Volt már Önnek HEURÉKA-érzése? Ez a legerősebb döntés-cselekvés kombináció. Hiszen saját maga jutott erre. A kérdés: – Ki, Mivel és Hogyan segítette hozzá Önt. Ez ad megoldást az Ön napi szintű konkrét problémáira.

– Vigyázat – Ügyfeleink mondták: – Sok cég adott el nekik tréninget és tanácsadást, “Coaching” névre átkeresztelve. Ön ne hagyja magát becsapni.

Starksil Coaching  A Heuréka-érzés azt jelenti:  1) Önnek már egy min. 50%-ig komplex elképzelése van, mithogyan akar 2) Ehhez folyamatosan gyűjt célirányos külső információkat  3) Spec. kérdéseinkkel + spec. infokkal elérjük, hogy Ön mérlegelje az összes létező ProContra érvet és – megszülessen Önben saját (nem külsőleg kapott) döntésként a kulcsra-kész cselekvésterv: Pl. Hétfőn 08:30 és 17:30 h között, adott kollégának, adott helyszínen, akár 15 percenkénti bontásban, Mit és Hogyan kell ténykednie. Az Apple, Facebook cégek így csinálták. Ők azért tartanak azon a szinten ahol. Önön múlik, hogy akar-e felzárkózni hozzájuk v. sem.

Mi nem próbálunk a vesztesekből képezni nyerteseket Ki a vesztes? – Aki megrekedt. Üzleti és/ vagy magánéletben. 1) Vagy korábban ért el egy bizonyos üzleti szintet és ott rekedt meg. A cége évek óta stagnál v. hanyatlik. Csökken a bevétel, növekednek a költségek. Az emberei folyamatosan hagyják ott a céget, óriási a fluktuáció. 2) Vagy sikeres vállalkozó / vezető beosztású alkalmazott akar lenni. Mindkettő típus 5-10 éve beszél róla De nem csinálja. Nem fektet be pénzügyileg önmagába. Emlékszik rá, hogy fiatalon a tanárai, sport-edzői nélkül sehová sem jutott volna. De manapság elvesztette a hosszú távú stratégiai szemléletét. Ön-szabotál, ön-kérdőjelez. Ha el is kezdi, gyorsan abbahagyja. A helyzet így élethosszig állandósul.

Mi a nyerteseket segítjük hozzá, hogy sokkal többet nyerjenek – Ki a nyertes? – Ő esetenként szintén megreked. De ő azonnal keres rá megoldást. Nemcsak beszél róla, hanem csinálja is. Törekvő, ambíciózus jellem és megőrizte a hosszú távú stratégiai szemléletét. A munkája mellett olvas spec. könyveket, hallgat hang- és videoanyagokat kiindulási alapnak. De pontosan tudja, hogy az Amazon, Google cégek is releváns külső segítséggel épültek fel, ami a tulajdonosok részéről pénzügyi ön-befektetést igényelt. Spec. Coach-okkal dolgoztak együtt. Ezért ő is követi a példát. Elkezdi a folyamatot és addig nem tágít, amíg véghez nem viszi. Ez számára a pénzügyi biztonság megteremtésének egyetlen módja.

Részletes áttekintésHol tart a Coaching 2020-ban hazánkban?

1) Nálunk ’90 óta engedi az állam, hogy haladjon előre, aki akar. 30 éves mindössze a múltja tehát. 
2) Ügyfeleink visszajelzése: – több száz céggel volt dolguk, akik becsapták őket. Tréninget v. tanácsadást adtak el nekik „coaching” néven.
3) Tapasztalatuk: – a “coach”-ok 95%-a elméleti szakember, “szoba-tudós”.
4) Sokszor elhangzik részükről: – a tanácsadókból és tréningekből emiatt elegük van.
5) Komoly nehézség: – a 2020 elején felbukkanó CoVID.

– Fontos félreértés – A Coaching nem tanácsadás és nem tréning.

Mi a tréning? – Fix témájú előadás. Több órán át tart. Önnek végig kell ülnie.
Előnye: pályakezdők v. átképzendő munkaerő számára hasznos lehet ill. “kikapcsolódást” jelent.
Hátránya: 1) Fix témájú, hozzászólni nem lehet 2) Általános témákat, elméleti fogalmakat tisztáz. Nem szól arról, hogy Önnek és kollégáinak pl. hétfőn 9-18 h között Mit és Hogyan kellene csinálnia 3) Tartalom: nem az előadó saját tapasztalata. Hanem innen-onnan, könyvekből van összeollózva 4) Nem illeszkedik az Ön céges kultúrájához. 5) Nem egyezik az Ön vezetőinek érdekeivel. 
Mi valósul meg belőle az Ön cégében? – 0-10%.

Mi a tanácsadás? – Esetenként hozzászólhat. Alig néhányszor. 
Előnye: Személyre szabottabb, mint a tréning.
Hátránya: Továbbra is általános, sablon-kérdéseket tisztáz. Még mindig nem szól az Ön napi szintű, konkrét (!) problémáiról.
Mi valósul meg belőle az Ön cégében? – 0-30%.

Mi a Coaching? – Konkrét napi problémákra ad Kulcsra-Kész Megoldást. (Az információ = hatalom – Biztos ez?) Nem hozza meg Ön helyett a döntést. Hanem rávezeti Önt. Spec. kérdésekkel. Olyan mélységű kérdésekkel, amelyeket Ön soha nem tett fel eddig önmagának. (Mint tudja, a “Jó információ” = Hatalom. Így csinálta az Apple is, a Facebook is, a Google is, és remélhetőleg most nemsokára Ön is.) Így egyedülálló módon tudja mérlegelni az összes saját Pro–Contra érveit. Amit, ha Ön külső tanácsként kapna, azonnal mondaná: – “Igen, de…” Itt viszont nem lesz ilyen. Mivel menetközben minden saját döntését egyesével, Ön saját maga mérlegel. Így juttatja el a “hagyományos coach” Önt sehová, a jó coach pedig a konkrét megoldásokhoz. Azaz minden munkanapon, akár 15 perces bontásban – Mit és Hogyan – kell csinálnia Önnek és minden egyes kollégájának. Ahhoz, hogy a pénzügyi bevétele cégnek elinduljon újra felfelé. Erre csak a legjobb, valódi coach képes. Aki sikeres, gyakorlati üzletember. Nem elméleti tréner / tanácsadó, azaz “szobatudós”. 
Előnye: 1) Az Ön Saját hús-vér élethelyzeteire segíti megadni Önnek a válaszokat: – konkrét cselekvés-programot: “Mit-Hogyan-Mikor-Hol” kell Csinálni 2) Több éve húzódó, nagy volumenű céges problémákat fog így megoldani végre. Nem átmenetileg, hanem véglegesen.
Hátránya: nincs haszonértéke, amennyiben az ügyfél a saját körülményeit 1) torzítja 2) elhallgatja 3) csak felületes megoldást szeretne.
Mi valósul meg belőle az Ön cégében? – 70-100%.

Kinek van szüksége coaching-ra?
Minden cégtulajdonosnak és vezetőnek (top-, felső-, közép- és alsó-szinten) a magán szektorban, versenyszférában.

Miért?
Mert egyedül Ön a jelenlegi saját tudás-bázisával addig jut, ameddig ezidáig sikerült. Ha nem akar előrébb akar jutni, nincs szüksége külső releváns szakember segítségére. Ebből nem lesz előrejutás. Hanem marad minden úgy, ahogy most van. Ezt látja is, ha visszatekint az elmúlt időszakra. Barátai, családja, kollégái segítségével sajnos szintén nem sokra megy. Ön pontosan tudja: – legfeljebb támogatást kaphat tőlük. Kompetens segítséget nem. Önnek egy valódi partnerre van szüksége tehát. Akiben mind szakmailag, mind erkölcsileg megbízik és felnéz.

Coach vs. Jó Coach
– Ki a Coach? – jellemzően volt HR-esek, pszichológusok, pedagógusok.
– Ki a Jó Coach? – Üzletember, aki – Csinálja – amiről beszél/ kérdez. Élesben, eredményesen. Ő az, aki kompetens.
További készségei: 1) nagy volumenű üzleti tapasztalat 2) magas szintű kommunikáció 3) célirányos és jó kérdező-készség 4) nagy volumenű üzleti pszichológia

Kinek előnyös a Starksil Coaching?
Hosszú távú stratégiai és Ön-Befektetés szemléletű vezetőknek. Ez nem “sima” oktatás v. képzés. A Starksil Coaching nem egy sokadik “előadás/tanfolyam”. Ez egy spec. folyamat, amely spec. gyakorlati készségeket fejleszt ki Önben. Ennek a segítségével Ön nem csak visszahoz-hatja, hanem visszahozza a cége profitábilitását. A ROI (coachingköltség-megtérülés) 6–31-szeres. Ügyfeleink beszámolója: min. 20% százalékkal sikerült növelni az árbevételüket 6 hónappal a közös munkánkat követően. Ez nemcsak EU szinten, hanem világ viszonylatban is egyedülálló.

El ne felejtse – “Ami pénzügyi számokkal nem mérhető, az nem létezik.”

2020 Office v. Online Coaching  a járványhelyzet miatt
1) Ügyfél officeba, home-officeba kimegyünk
2) Video-coaching
3) Telefon-Coaching

CoVID járvány
Az élet, aki szerint most megáll, neki tényleg megáll.
1) Gazdasági fellendülés idején nem nagy kunszt előrehaladni.
2) Gazdasági válság, járvány, karantén idején? – Ott, aki halad. Rájuk kell odafigyelni.
Kétségbeesés? Túlélésre hajtás? – v. – “Jól hogyan jövünk ki az egészből” törekvés?
Utóbbi a célja? – Csak ebben az esetben tudunk mi segíteni.
Nincs hosszú távú stratégiai, ön-befektetési szemlélete? – Sajnos Önnek nem tudunk segíteni.
Ügyfeleinket olyan pénzügyi profithoz segítjük hozzá, amit hazánkban egyetlen egy másik cég sem tud biztosítani.

Mi nem próbálunk a vesztesekből képezni nyerteseket.
Mi a nyerteseket segítjük hozzá, hogy sokkal többet nyerjenek.

A Legjobbat v. Semmit
Starksil Consulting Group