Mi a Coaching valójában?

Gyors áttekintés

USA-ban 1960 óta. Nálunk Mo.-on 2001 óta.
Ez a kulcsa a cégek pénzügyi előrelépésének. A coaching.
Még pedig a valódi (!) coaching.
(Sokan összekeverik: Tréning v. tanácsadás)
Átlag 18 évenként van világszintű komoly pénzügyi válság.
A vesztesei rendszerint azok, akik egyedül, coach nélkül akarják megoldani.
Vagy nem valódi coach (tréner v. tanácsadó) segítségét kérik.


Tréning – Mire jó? – Pályakezdőknek v. munka-mentes napokra. Elméleti és általánosított ismeretanyag. Könyvekből, videokból, hanganyagokból van összeollózva. Kis türelemmel bárki által összeszedhető. Nem ad megoldást a napi szintű konkrét problémákra.

Tanácsadás – Mire jó? Aktuális business-trendek, divatos szakmai irányzatok miatti munkahelyi konferenciák/ meetingek/ prezentációk. Személyre szabottabb, mint a tréning. De még mindig elméleti és általánosított. Nem ad megoldást a napi szintű konkrét problémákra.

Coaching – Mire jó? Ez a legerősebb döntés-cselekvés kombináció. Nem kívülről mondják meg, hogy mit csináljon. Hanem Ön saját maga jut el odáig. Lépésről-lépésre. Mégpedig egy jól felkészült szakember és egy spec.-technológia segítségével. Hasonlóan, ahogyan olimpiai bajnokot kinevelő edzőből is kevés van. Ez ad megoldást az Ön 1) napi szintű 2) konkrét problémáira.

Kiknek tudunk segíteni? – Aki haladni akar. Mégpedig Előre. Beszél róla és csinálja is. Hosszú távú stratégiai szemlélete van. A cégének a bevétele, ha lassan is, de növekszik. Kollegái stabilak, minimális a fluktuáció. Ha lelassul v. stagnál, mindig megkeresi a megoldást v. a legjobb külső szakembert. 

Kiknek nem tudunk segíteni? – Aki beszél róla, de nem csinálja. Ön-szabotál. Évek óta stagnál a cége bevétele. Nagy a fluktuáció, süllyed a “hajó”. Mégsem kér külső szakmai segítséget.

Részletes áttekintésHol tart a Coaching 2022-ben hazánkban?

1) 1990 óta engedi az állam, hogy haladjon előre, aki akar. 30 éves mindössze a múltja.
2) Ügyfeleink visszajelzése: – Több száz cég adott el nekik tréninget v. tanácsadást “coaching” néven.
3) Tapasztalatuk 1: – a “coach”-ok 95%-a elméleti szakember, “szoba-tudós”.
4) Tapasztalatuk 2: – a tanácsadókból és tréningekből emiatt elegük van.
5) Komoly nehézség: – a 2020 elején felbukkanó CoVID.

– Fontos félreértés – A Coaching nem tanácsadás és nem tréning.

Mi a tréning? – Fix témájú, akár egész napos előadás.
Előnye: pályakezdők v. átképzendő munkaerő számára lehet hasznos lehet ill. egész napos “legalább nem dolgozunk” élmény nekik.
Hátránya: 1) Fix témájú, hozzászólni nem lehet 2) Általános témákat, elméleti fogalmakat tisztáz. Nem szól arról, hogy pl. hétfőn 9-18 h között 30 perces bontásban Önnek és kollegáinak Mit és Hogyan kellene csinálnia 3) Tartalom: nem az előadó saját tapasztalata. Hanem innen-onnan, könyvekből van összeollózva 4) Nem illeszkedik az Ön céges kultúrájához. 5) Nem egyezik az Ön vezetőinek érdekeivel.
Mi valósul meg belőle az Ön cégében? – 0-10%.

Mi a tanácsadás? – Esetenként hozzászólhat. Alig néhányszor. 
Előnye: Személyre szabottabb, mint a tréning.
Hátránya: Továbbra is általános, sablon-kérdéseket tisztáz. Még mindig nem szól az Ön napi szintű, konkrét (!) problémáiról.
Mi valósul meg belőle az Ön cégében? – 0-30%.

Mi a Coaching? – Nem külső tanács. Amelyekre Ön azonnal rávágná: “Igen, de…”. Ez más. Nem hoz Ön helyett döntést. Hanem rávezeti Önt. Mégpedig Spec. kérdésekkel. Olyan mélységben és szakmaisággal, amelyeket Ön soha nem tett fel eddig önmagának. Így Ön előre mérlegeli a saját pro-contra érveit. Nincs többé külső tanácsra: “Igen, de…”. Így jut el a legoptimálisabb megoldáshoz. A cégének árbevétele csak így tud elindulni újra felfelé. Így csinálta az Apple, a Facebook és a Google. Most Önnek is lehetősége van rá.
Ezt ki tudja Önnek megadni? – Praktizáló, más iparágban is sikeres üzletember. Aki mellette (és nem helyette) coach. A “szobatudós” trénerek, tanácsadók sajnos nem. Tudás = hatalom? – Majdnem. Használható tudás = Hatalom.
Előnye: Ez szól az Ön 1) napi szintű 2) konkrét 3) nagy volumenű problémáinak – a Kulcsra-Kész Megoldásáról. Nem átmenetileg. Hanem véglegesen.
Hátránya: nincs haszonértéke, amennyiben az ügyfél a saját körülményeit 1) torzítja 2) elhallgatja 3) csak felületes megoldást szeretne.

Mi valósul meg belőle az Ön cégében? – 70-100%.

Kinek van szüksége coaching-ra?
Minden cégtulajdonosnak és munkahelyi vezetőnek a versenyszférában.

Miért?
Mert egyedül Ön továbbra is jelenlegi tudására és tapasztalataira (saját és a barátai) alapozva pontosan addig jutna, ameddig ezidáig is sikerült.

Coach vs. Valódi Coach
– Coach? – jellemzően volt HR-es, pszichológus, pedagógus.
– Valódi Coach? – Más iparágban is régóta praktizáló, sikeres üzletember.

Kinek előnyös a Starksil Coaching?
Hosszú távú stratégiai szemléletű vezetőknek. Ön-Befektetés alapon. Ez nem “sima” oktatás/ képzés/ sokadik előadás/ tanfolyam. Ez egy spec. folyamat.
Eredmény: komoly %-ban megnövekszik az Ön új vevőinek a mennyisége.

“Ami pénzügyi számokkal nem mérhető, az nem létezik.”

2022  Office Coaching v. Online Coaching (járványhelyzet)
1) Ügyfél officeba, home-officeba kimegyünk
2) Video-coaching
3) Telefon-Coaching

CoVID járvány
1) Gazdasági fellendülés idején nem nagy kunszt előrehaladni.
2) Az élet, aki szerint most megáll, neki végleg megáll.

Mi nem próbálunk a vesztesekből képezni nyerteseket.
Mi a nyerteseket segítjük hozzá, hogy még többet nyerjenek.

A Legjobbat v. Semmit
Starksil Csoport